Gordijnstoffen – op vele manieren te confectioneren

Welke gordijnen je ook kiest, natuurlijk kunnen we u adviseren over de confectie-methode(n) die speciaal bij dat gordijn past of passen. Zie hieronder de verschillende manieren van plooien.

Gordijnen – enkele plooi

Kiest u voor deze plooi dan kies je voor minimale plooivorming voor het raam en daarmee voor het kleinste pakket aan de zijkant als de gordijnen geopend zijn. Een enkele plooi kan gebruikt worden voor ieder type stof. Een overweging zou kunnen zijn om het dessin van de stof beter tot zijn recht te laten komen. Echter, is een gordijn hoger dan 200 cm dan heeft een dubbele plooi een mooier resultaat.

Gordijnen enkele plooi

Gordijnen – dubbele plooi

Deze plooi kan ook gebruikt worden bij ieder type gordijnstof. Het gordijn hangt echter voller en geeft diepere plooien. Voor deze plooi wordt meer stof gebruikt, daardoor een mooiere plooival voor het raam.

dubbele plooi | dewinterkleur.nl

Gordijnen – retour plooi

In het midden van de tussenruimte aan de achterkant van het gordijn wordt een extra plooi aangebracht, hierdoor vouwt de tussenruimte naar achteren en de plooi naar voren. Het gordijn krijgt meer body op deze manier. Door deze manier van plooien moet het gordijn onder de rail geplaatst worden. Door het harmonica effect ontstaat een minimale breedte.

Gordijnen – wave plooi

Een manier voor een strakke confectie. Wave is een combinatie van runners die d.m.v. koordjes op vast afstand met elkaar verbonden zijn en wave band dat als een breed plooiband aan de bovenkant wordt vastgestikt. Door de combi van deze onderdelen hangt het gordijn in golfvorm onder de rail.

Gordijnen – ringen

Met een roede en ringen kun je van landelijk tot strak modern voor een perfect vallend gordijn kiezen. De ingestanste ringen worden gelijkmatig verdeeld over de breedte van het gordijn. Het ringengordijn kan eenvoudig en met weinig ruimte naar de zijkant worden geschoven.

Zoals hiervoor genoemd gebruikt je een rail of een roede om de gordijnen aan op te hangen. Als je kiest voor ingeslagen ringen dan heb je een roede nodig, de andere plooivormen kunnen volstaan met een rail. In onze winkel vindt u een grote keuze aan rails en roedes in diverse vormen en kleuren. Een mooie variant op de genoemde rail of roede is de rail-roede, een combinatie van beide. Het heeft de uitstraling van een roede maar de gordijnen zijn gemaakt met band en haken zodat het onder de buis hangt (in de rail). Gordijnen met een wave plooi komen hier mooi op uit.